Leendert van der Waal pianostemmer Nijmegen

Stemmen van uw piano of vleugel

Stemmen van uw piano of vleugel

Wilt u uw instrument in goede conditie houden, dan is regelmatig stemmen een absolute noodzaak. Een goed gestemde piano geeft meer speelplezier.

Stemmen is inclusief kleine reparaties zoals het lopend maken van een trage toets, weghalen van storende bijgeluiden, verbeteren van de toetsaanslag, enz. Meestal worden zulke handelingen tijdens het stemmen door ons niet eens genoemd omdat we dit vanzelfsprekend vinden. Wij zorgen ervoor dat uw instrument goed blijft functioneren.

Wij stemmen met name in de regio Arnhem Nijmegen Wageningen en de Betuwe.

Onderhoud van uw piano of vleugel

Piano's en vleugels hebben net als huizen en auto's onderhoud nodig. Het meest gangbare onderhoud is natuurlijk: stemmen. Naast het stemmen heeft een piano of vleugel ook ander onderhoud nodig:

 • De afregeling van het mechaniek gaat na verloop van tijd verloren.
 • Slijtage maakt de toon van de piano hard schel en onregelmatig.
 • Bovendien vervuilt de piano in de loop der jaren. Dit trekt muizen, mot en houtworm aan.

Daarom is het heel verstandig om de piano, door de bank genomen, elke vijf jaar onderhoud te geven. Dit geeft de piano zijn oorspronkelijke toon en speelaard te weer terug of, wat meestal de ervaring is, verbetert de kwaliteit van toon en speelaard meer dan ooit. Bovendien is het van belang om opgehoopt stof en vuil te verwijderen. Vooral ook om motvraat en houtworm te voorkomen, tijdig te signaleren, en desnoods te bestrijden. Met name mot kan ongemerkt een grote ravage aanrichten in een piano.

Wij bieden een standaard onderhoud aan, dat voor de meeste piano's en vleugels heel goed voldoet . Dit houd in:

 • Van binnen schoonmaken van piano.
 • Controleren op mot en houtworm, preventieve milieuvriendelijke anti-mot behandeling en desnoods bestrijding van aanwezige mot en houtworm.
 • Kleine voorkomende gebreken verhelpen.
 • Hamerkoppen schuren, richten en sporen.
 • Geheel afregelen van klavier en mechaniek.
 • Intoneren en stemmen.

Uw piano is hiermee weer voor jaren in goede conditie en een instrument om met veel plezier op te spelen.

Wij komen graag langs om te inventariseren of uw instrument aan dit onderhoud toe is. Zonder noodzaak doen wij niets! Het is niet nodig, dat uw instrument naar de werkplaats vervoerd wordt. Het meeste werk aan de piano is bij u huis. Alleen het mechaniek van de piano/vleugel gaat naar de werkplaats voor enkele noodzakelijke werkplaatshandelingen.

Het kan zijn dat uw instrument toe kan met minder dan dit standaard onderhoud. Het kan ook zijn dat dit standaardpakket niet voldoet, omdat de piano meer onderhoud en reparatie behoeft. In beide gevallen bieden we u onderhoud en reparatie op maat aan.

Precision Touch Design

Ervaar de verbinding met uw vleugel

Precision Touch Design

P recision Touch Design geeft uw vleugel een ongekende regelmaat in aanslag en toonvorming. Daarbij is uw voorkeur voor toon, volume en aanslag (licht of stevig) het uitgangspunt. Precision Touch Design maakt het ook voor pianisten met blessures vaak weer mogelijk om zonder problemen piano te spelen.

Precision Touch Design en Revisie

Precision Touch Design (PTD) is een revisiemethodiek voor vleugels, die verder gaat dan de traditionele pianotechniek. Het principe van PTD is gestoeld op een grondig inzicht in de functie van alle componenten van het vleugelmechaniek.

Precision Touch Design Analyse

grafiek PTDAan een PTD-revisie gaat altijd een PTD-analyse vooraf. Een PTD-analyse kan haarfijn duidelijk maken, wat de problemen met betrekking tot aanslag en toonvorming in uw vleugel zijn. U krijgt daarmee een helder inzicht in de kwaliteit en potentie van uw vleugel. De PTD-analyse biedt ook de mogelijke oplossing voor deze problemen.

Kosten van Precision Touch Design

De kosten van een PTD-analyse van de vleugel bij u thuis bedragen € 200,-. Bij opdracht tot een PTD-revisie van uw vleugel worden deze kosten met de kosten van de revisie verrekend. De kosten van een PTD-revisie kunnen uiteenlopen en zijn sterk afhankelijk van de uitkomst van de PTD-analyse.

Gecertificeerd Precision Touch Design Installer

Hamers wegenLeendert van der Waal is door de “Precision Touch Design Academy Europe” (PTDAE) erkend als  “Precision Touch Design Installer”. Dit is de PTDAE-certificering  voor bewezen kwaliteit en ervaring.

Indruk van een PTD revisie in de praktijk (pdf)

Lees hier een Precision Touch Design ervaring van een pianiste

Service en garantie

Bij kostbare en kwetsbare instrumenten zoals piano's en vleugels zijn service en garantie belangrijk. De door ons verleende service en garantie zeggen veel over de kwaliteit van onze piano's en vleugels, en ook over de vakkundigheid en aandacht, waarmee de instrumenten worden behandeld. Wij durven dan ook garantie te geven.

Garantie betekent dat we achter de kwaliteit van onze instrumenten staan en direkt service verlenen als er onverhoopt iets niet in orde mocht zijn.

Elke piano of vleugel wordt door ons geleverd inclusief:

 • Garantie, beschreven in meegleverd garantiecertificaat
 • Standaard transport (regio, begane grond)
 • Kosteloze eerste servicestemming. Deze stemming is niet alleen een volledige stemming, maar ook een controle of het instrument goed geplaatst is en naar wens functioneert.
 • Inruilgarantie: Als een instrument niet (meer) voldoet aan uw verwachtingen, kunt u binnen twee jaar dit instrument inruilen tegen een duurder instrument (minimaal € 1000 meerprijs). Alleen het prijsverschil hoeft u bij te betalen.