Skip to main content

Pianowinkel – Stemmen – Onderhoud – Piano verhuur

Aanbevelingen

Ervaringen van klanten

Najaar 2013

"Precision Touch Design ervaring van een pianiste"

PTD-revisie

Voordat Leendert bij mij de PTD-revisie had gedaan was mijn instrument behoorlijk zwaar van aanslag. Hier heb ik indertijd bewust voor gekozen om controle over mijn vingers te kunnen houden. Ik merkte vaak op voorspeelavonden, waarbij een vleugel met hele lichte aanslag beschikbaar was, dat mijn vingers zo snel over de toetsen bewogen dat ik er nog maar weinig controle over had. Dit gaf mij een onveilig gevoel.

Het lukte mij echter ook nooit om toonladders netjes, snel en regelmatig te spelen. Ik was mij natuurlijk bewust van de zware aanslag, maar dacht dat dit vooral aan een gebrek aan techniek bij mij lag en dat meer oefenen de oplossing zou zijn.

Na de revisie merk ik dat beide problemen in één keer opgelost zijn. De vleugel heeft nog steeds een stevige aanslag waardoor ik het controlegevoel blijf houden, maar hij is nu soepel, snel en regelmatig. Het lukt mij veel beter om regelmaat in mijn spel te krijgen, en doordat ik hier nu minder aandacht aan hoef te besteden kan ik ook veel meer interpretatie aan mijn spel geven. Ik ben heel erg blij met de resultaten van de revisie en ik voel nu voor mezelf veel meer de intensiteit van de muziek tijdens het spelen. Ook mijn familie en vrienden horen merkbaar verschil in de kwaliteit van mijn spel.

Over de klank ben ik zelf altijd een stuk minder kritisch geweest dan over de aanslag. Voor de revisie had ik de klank alleen ervaren als ik zelf achter de piano zat om te spelen, omdat ik geen vrienden had die ook piano speelden en die mij een stukje konden laten horen. Toen ik later, na de revisie, samen met een vriendin ging spelen en ik de klank als toehoorder kon ervaren, merkte ik wel dat er een enorm verschil was met de ervaring van achter het toetsenbord, vaak ook met de lessenaar omhoog.

Van achter het toetsenbord vond ik de klank, zowel voor als na de revisie, vol en warm, en niet heel erg hard, zelfs in mijn kleine huiskamer. Als toehoorder ervaar ik de klank een stuk harder en helderder. Als pianist ervaar ik nu ook een veel groter bereik in dynamiek, met name het zachte spelen. Ik weet echter niet hoe deze subtiliteit die ik zelf ervaar op de toehoorder overkomt. Ik ben over ­het algemeen heel tevreden met de klank.

Ilona Wilmont