Skip to main content

Pianowinkel – Stemmen – Onderhoud – Piano verhuur

Aanbevelingen

Ervaringen van klanten

Juni 2015

"Een nieuw binnenwerk in een oude Bechstein vleugel"

Revisie van een Bechstein vleugel van 2.03 m uit 1887 met moderne materialen

In 1996 kocht ik een gereviseerde Bechstein vleugel van 2.03 m, stammend volgens het Bechstein serienummer en het kastnummer uit 1887. Bij die revisie waren de hamers niet vervangen. Gaandeweg werd de klank van de vleugel harder en moest er vaker geintoneerd worden om warmte in de klank te houden. In 2012 besloten we dat vervanging van de hamers nodig was en Leendert gaf toen in overweging om niet alleen de hamers te vervangen maar ook het mechaniek te moderniseren: de Amerikaanse fabriek Wessell, Nickel & Gross maakt een mechaniek, waar hout vervangen is door composiet materialen en de hamerstelen van carbon gemaakt zijn.

Voordeel van een modern mechaniek is dat het minder gevoelig is voor variaties in temperatuur en vochtigheid, minder buigt en dat het nauwkeuriger ingesteld kan worden voor een uniforme aanslag.

De pianotechniek van de 19e eeuw is wat mij betreft niet heilig en ik denk dat de moderne materialen een beter mechaniek opleveren. Deze tweede revisie was begin 2013 klaar en met het resultaat ben ik nog steeds heel blij: de nieuwe Renner hamers geven een mooie warme klank met nog steeds de Bechstein helderheid en de vleugel speelt heerlijk met een mooi gelijkmatige aanslag over het hele klavier.

Na 126 jaar dus een nieuw mechaniek in een oude vleugel. Wat mij betreft nog steeds een oude Bechstein, maar met een nieuw leven en beter spelend dan ooit.

Andries Visser
Beek Ubbergen, 7 juni 2015