Mijn "nieuwe" vleugel

dinsdag, 06 september 2016

Hoi Leendert,
Na vele uren genieten van m'n "nieuwe" vleugel wil ik je nogmaals complimenteren met je fraaie vakwerk.
Ik ben o zo blij, dat ik na ruim 40 jaar weer kan genieten van een lichte aanslag, een zeer regelmatig toucher, en de heldere briljante toon.
Heel veel dank voor het vernieuwde musiceerplezier.
Het ga je goed!

Peke Dijkema, Borger

Lees meer

Van een mooi instrument naar een prachtig instrument

maandag, 20 juli 2015

Van een mooi instrument naar een prachtig instrument, dat is het resultaat dat Leendert voor elkaar heeft gekregen. Mijn Yamaha C3 klonk warm en speelde fijn, maar was na ruim 30 jaar aan een opknapbeurt toe. De bassen klonken niet meer transparant, de hoge tonen klonken ielig en op een aantal plaatsen bleef een toets hangen. Met de voortschrijding van mijn eigen muzikale ontwikkeling liep ik aan tegen deze belemmeringen. Omdat ik mijn vleugel maar moeilijk kon missen heeft Leendert veel gedaan om mij weer dagelijks te kunnen laten spelen. Nu met een instrument dat zich over het hele klavier gelijkmatig laat bespelen, met bassen die zich weer laten horen en met hoge tonen die door de kamer zingen.

Lees meer

Een nieuw binnenwerk in een oude Bechstein vleugel

Een nieuw binnenwerk in een oude Bechstein vleugel
dinsdag, 16 juni 2015

In 1996 kocht ik een gereviseerde Bechstein vleugel van 2.03 m, stammend volgens het Bechstein serienummer en het kastnummer uit 1887. Bij die revisie waren de hamers niet vervangen. Gaandeweg werd de klank van de vleugel harder en moest er vaker geintoneerd worden om warmte in de klank te houden. In 2012 besloten we dat vervanging van de hamers nodig was en Leendert gaf toen in overweging om niet alleen de hamers te vervangen maar ook het mechaniek te moderniseren: de Amerikaanse fabriek Wessell, Nickel & Gross maakt een mechaniek, waar hout vervangen is door composiet materialen en de hamerstelen van carbon gemaakt zijn.

Lees meer

Precision Touch Design ervaring van een pianiste

Precision Touch Design ervaring van een pianiste
maandag, 20 oktober 2014

Voordat Leendert bij mij de PTD-revisie had gedaan was mijn instrument behoorlijk zwaar van aanslag. Hier heb ik indertijd bewust voor gekozen om controle over mijn vingers te kunnen houden. Ik merkte vaak op voorspeelavonden, waarbij een vleugel met hele lichte aanslag beschikbaar was, dat mijn vingers zo snel over de toetsen bewogen dat ik er nog maar weinig controle over had. Dit gaf mij een onveilig gevoel.

Lees meer

Belevenissen van een Schimmel

maandag, 09 december 2013

Het moet rond 1965 zijn geweest dat er een kleine Schimmel werd bezorgd bij een benedenetage, ergens in het Statenkwartier in Den Haag. Er volgde voor mijn zus en mij een jarenlange periode van wekelijkse pianolessen. Eerlijk gezegd heeft dat er niet voor gezorgd dat wij ons hebben kunnen ontwikkelen tot virtuoze beoefenaren van het instrument. Helaas was ons dat niet gegeven, het talent ontbrak. Maar toch zijn wij onze ouders erg dankbaar dat we op deze manier hebben kunnen kennis maken met muziek.

Lees meer

Van een vondeling naar een Bechstein

zondag, 27 januari 2013

Eens, zo'n twintig jaar geleden, vond ik langs een Amsterdamse gracht, tussen de geparkeerde auto's, het kleinste vleugeltje dat ik ooit zag. Een Strohmenger, tropen-vleugeltje dat veel van de wereld bleek te hebben gezien. Maar in wat een miserabele conditie. Omdat de eigenaar die mij ietwat beschaamd te woord stond, plots zijn huis leeg moest maken en het instrumentje zonder moeite in mijn eend paste, stond diezelfde avond tussen onze nog onuitgepakte verhuisspullen een ... vleugeltje! Leendert, die ik net had leren kennen, verklaarde me voor gek, maar maakte er wél weer een goed spelend en liefklinkend instrumentje van waarop ik trots mijn eerste huisconcert speelde.

Lees meer

Tweede jeugd

vrijdag, 30 november 2012

Mijn oude studiepiano is 40 jaar oud. Een Ibach, een dame op leeftijd. Toen ze langzaamaan haar snaren wat liet hangen en veel te snel ontstemde kwam Leendert voor een specialistenadvies en vertelde dat we met een stevige revisie en investering weer een prachtig instrument zouden terugkrijgen. Ik moest wel even slikken van het bedrag maar genoot van het feit dat de piano ook door dochter Roos zo intensief wordt gebruikt en vond het daarom een investering waard. Ik had geen idee hoe goed zij zou worden na deze behandeling.

Lees meer

Supertevreden!

zondag, 09 september 2012

Beste Leendert,

Bijzonder blij en tevreden ben ik, nu onze piano bij jou in onderhoud is. Op advies van een familielid, kreeg ik jullie adres. Daar heb ik geen spijt van. De voorgeschiedenis van deze Maestro ken je. Ik was tevreden met deze piano. Ik wist niet beter. Maar toen jij kwam en advies gaf w.b. een grote beurt, heb ik daar mijn goedkeuring aan gegeven. En daar heb ik totaal geen spijt van. Hetgeen wat je beloofde is ook gedaan. Een beurt in de zomer, met bovendien ook nog een zomerkorting. Fantastisch speelt hij weer. Dit had ik nooit verwacht! Het lijkt wel of ik een totaal nieuwe piano heb. De aanslag is heel licht. Ik moet gewoon weer wennen aan de toetsen. En ik kan weer alles spelen zonder me te irriteren aan een valse of niet speelbare toets!

Lees meer